Dostaňte jídlo z pole na talíř na Jižní Moravě

77 % obyvatelů Tišnovska by chtělo ve své obci farmářské trhy nebo pojizdný farmářský stánek. Jak jinak by ale šlo podpořit lokální produkci na Tišnovsku i Podbrněnsku a dostat potraviny od producentů ke spotřebitelům, do škol a na trh? Pojďte vymyslet nové efektivní způsoby, jak rozpohybovat krátké dodavatelské řetězce. 

Známe potřeby farmářů, touhy spotřebitelů, bariéry školského stravování. Teď potřebujeme řešení!

Letošní ročník právě probíhá

Jak bude výzva vypadat

nakombinovane tymy

Ve vhodně nakombinovaných týmech se pustíte do tvorby způsobů realizace krátkých dodavatelských řetězců.

pet tydnu

V průběhu pěti týdnů se pustíte do práce za podpory mentorů a expertů. 

data

Dostanete od nás kvantitativní i kvalitativní data potřebná pro úspěšnou tvorbu projektu.

vysledek

Výsledek přispěje všem aktérům (zemědělcům, institucím, občanům, restauracím atp.) z regionů. Podpoří produkci i spotřebu lokálních potravin a surovin.

Vysvětlení programu ve videu

Koho hledáme

Můžete se hlásit v týmu nebo jako jednotlivec. Podmínka účasti je jediná, mít dost času pro celý průběh výzvy.

A

Studenti, absolventi (např. regionálního rozvoje, marketingu, potravinářství, logistiky atp.)

B

SMEs, startupy

C

Experti v oblasti logistiky, obchodu, zemědělství

D

Odvážní obyvatelé regionu ale i výzkumníci

Zapojte se do Challenge Labu

Pokud vás výzva zaujala, vyplňte nám prosím krátkou přihlášku. Následně se vám ozveme a vaši účast společně dořešíme. 

Co je důležité

Vymyslet inovaci je jedna věc, uvést ji v praxi druhá. Proto budeme usilovat o řešení logistického rámce, který splní tři základní podmínky. Řešení musí být samozřejmě realizovatelné, neboť jen tak má skutečný smysl.

1 (1)

Výnosný pro všechny zapojené strany

Nikdo na novém způsobu a řešení neprodělává. Všichni aktéři z něj těží a prosperují ve vzájemné kooperaci, nikoliv na úkor ostatních.

2 (1)

Efektivní a ekologický

Zkrácení dodavatelského řetězce musí být evidentní. Nikdo netvoří zbytečné emise převážením zboží z jedné strany na druhou bez smyslu a užitku. 

3 (1)

Škálovatelný

Řešení musí být aplikovatelné i pro jiné regiony, než jen pro samotné Tišnovsko a Podbrněnsko. Tak bude mít největší dopad.

Jak to bude probíhat?

18. 4. 2023

Začátek přihlašování
Začínáme přijímat přihlášky do Challenge Lab - přihlásit se můžete jako tým nebo jednotlivec.

16. 5. 2023

Webinář
Od prototypu k reálnému projektu
16.00—17.00

22. 5. 2023

Konec sběru přihlášek
22. května je poslední datum, kdy se do výzvy můžete přihlásit

25. 5. 2023

Začínáme!
Je čas se do toho pustit!
18.30 — 21.30

29. 5. 2023

Workshop Design Thinking
Zjistíte, jak na design řešení elegantně a efektivně
17.00 —19.30

30. 5. 2023

Návštěva sadů
Exkurze do Sadů Starý Lískovec
17.00—18.30

6. 6. 2023

Ptejte se
Pojďte se ptát na vše, co vás v průběhu tvorby napadlo a co potřebujete pro úspěšné vytvoření vašeho projektu
17.00 — 18.00

7. 6. 2023

Mastermind s experty
17.00 — 18.30

13. 6. 2023

Ptejte se vol. 3
Během tvorby se objeví spousta otázek. Ptejte se na vše, co potřebujete
17.00 — 18.00

15. 6. 2023

Jak jste na tom?
Půlka je za námi a rádi bychom, abyste představili porotě své dosavadní výsledky.
17.00 — 20 .00

Práce na projektu

Není čas ztrácet čas. Během celé doby týmy usilovně pracují na projektu

Grandfinále

Vyhlášení nejlepších řešení
18.30 - 22.00
Impact Hub Brno

Jak vypadaly předchozí Challenge Laby?

V prvním Challenge Labu jsme se zaměřili na vznik uhlíkově neutrální potraviny, kterou připravuje Nestlé v rámci řady Garden Gourmet. V dalším jsme se zaměřili na bioodpady produkované společností UGO. Podívejte se, jak to vypadalo.

Ugulky a larvy bráněnky - vítězové Challenge Lab s UGO

Využití bioodpadů z provozoven salaterií a freshbarů UGO našlo rovnou dva vítěze. Zpracování odpadů do kuliček, které poslouží jako hnojivo a výkrm larev, které se dají použít jako zdroj proteinů do krmiv pro domácí i hospodářská zvířata - vítězné nápady naší poslední výzvy.

Holistický přístup a HCD

Přejmenujte veganské na rostlinné a uplatňujte holistický přístup i human centred design, zaznívala doporučení pro Nestlé.

Často kladené otázky (FAQ)

Každý to má trochu jinak v závislosti na individuální práci. Také se bude lišit týden od týdne, ale průměrně předpokládáme nezbytné zapojení na 2 až 10 hodin týdně.

Ideální je, aby se celý tým účastnil všech setkání. Závazný je první týden akce, kdy se týmy budou formovat, ladit a sehrávat. Pokud se z vážných důvodů v týmu jednorázově domluvíte na absenci na některém z pozdějších setkání, prosíme, abyste nám dali včas vědět.

Každý účastník bude podepisovat tzv. participant consent form – souhlas se zpracováním osobních údajů, souhlas s účastí a také NDA, tedy klasický dodatek o mlčenlivosti vycházející z práce s interními daty. Také si písemně potvrdíme, že jste vlastníky nápadů, které vytvoříte, kdyby se zadařilo a mělo dojít k jejich implementaci.